A Kertvárosi református templomban tartották az ökumenikus imahét pécsi nyitó istentiszteletét január 16-án, ahol Szép Attila püspöki helynök, a Pécsi Székesegyház plébánosa hirdetett igét.

Ebben az évben az ökumenikus imahét január 16-tól 23-ig tart. Az imahét anyagát, melynek központi igéje így hangzik: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2) és istentiszteleti rendjét a Közel-keleti Egyházak Tanácsa állította össze. A pécsi nyitó istentiszteleten jelen volt Nagy Zoltán Csaba református lelkipásztor, Kisóvári-Német Márta és Kisóvári-Német Norbert a Belvárosi Református Gyülekezet lelkipásztorai, Zajácz Gábor görögkatolikus parókus, Ócsai Zoltán evangélikus lelkipásztor, Lettner Gábor pünkösdi lelkipásztor és Macher Tivadar baptista lelkipásztor.

A hívek a dicsérő és a bűnvalló imádság után Máté evangéliumából hallgatták meg a bölcsek látogatásáról szóló részt (Mt2,1–12). Igehirdetésében Szép Attila püspöki helynök atya elmondta, sokféle magyarázat és elmélet született és születik még arról, hogy a bölcseket milyen csillag, természeti jelenséget vezette.

A csillag feltűnte Heródest félelemmel töltötte el, de vajon mi hogyan reagálunk a csillagra, mit vált ki belőlünk, amikor meglátjuk Isten jelét? 

A messzi földről érkezett bölcsek viselkedése minta számunkra. Egyértelműen jelzik, hogy Jézusban Isten szeretete jelent meg minden ember számára és mindenki által felismerhető módon. Nem egy szűk csoporthoz, nem egy adott országhoz vagy nemzethez, hanem mindenkihez érkezett a Megváltó. A pásztorok és a bölcsek is ezt az egyetemességet sugallják számunkraJézus születésével az Isten belépett az emberi történelembe. Közel jött hozzánk, eggyé vált velünk, kapcsolatot keresett és keres velünk azóta is, felkínálta akkor és kínálja azóta is szűntelen a megváltás ajándékát számunkra. Ez azt jelenti, hogy arra hívott minket, hogy vele éljük az életünket. A bölcsek útnak indultak és Isten minket is útra hív. Ehhez csupán fürkésznünk kell az eget és kérni Istentől a jelet, a vezérlő csillagot.

Helynök atya kiemelte, sokféle jel létezik az életünkben, ami útba igazít, csak észre kel venni, mi az, ami számunkra üzenetet hordoz: egy találkozás, egy hallott történet, családi esemény, újsághír, egy kihívás vagy egy megpróbáltatás. Ugyanakkor a hétköznapi jelek mellett más típusú jelek is léteznek az életünkben: Isten ajándéka az ő Szent Igéje, a Szentírás nagy segítség és útmutató jel számunkra. Isten szava lámpásunk, világosságot ad nekünk. Nem nélkülözhető az életünkben, nem élhetünk nélküle. Mindennapi táplálékunk, útitársunk, biztos és eligazító jel kell legyen számunkra.

Napjainkban úgy tűnik, hogy a sötétség megállíthatatlanul terjed a világban és sosem lesz vége a sötétségnek - folytatta a szónok, majd hozzátette - de tudjuk, hogy a fény a győztes, mert a sötétben pislákoló piciny fény is képes elűzni a sötétséget. Isten igéje is ilyen piciny fény a számunkra, ne engedjük, hogy elvesszen egy is belőle. Ne higgyük azt, hogy kicsinyek vagyunk a világ dolgainak megváltoztatásához, hiszen tudjuk, hogy minden apró gesztus, minden apró jó cselekedet egy piciny fény, mely oszlatja a sötétséget.

Ne szűnjünk meg tenni a jót, és győzzük le a rosszat jóval! De ehhez minden nap útra kell kelni, el kell indulni a csillag után, miként a bölcsek is tették, és engedni kell, hogy Isten fénye beragyogja a szívünket és eloszlasson minden homályt.

A körülöttünk élő emberek keresik Istent, de sokszor nem tudják, hol keressék, nem találják a krisztusi jelet, az eligazító szót, a célba vezető utat. Nekünk, keresztényeknek Krisztus Urunktól küldetésünk is van. A Krisztushoz tartozó közösség, mely zarándokként együtt járja az útját egészen a beteljesedésig, segíthet embertársainknak, hiszen rólunk mondja Jézus, hogy mi vagyunk a világ világossága, a meggyújtott és lámpatartóra helyezett lámpás.

Nekünk kell világítanunk mindenki számára, nekünk kell úgy ragyogni, mint a csillagoknak a mindenségben. Jelek vagyunk mindnyájan, világító lámpás, csillag, mely Istenhez vezet másokat. Közösen imádkozzunk a Lélek vezetéséért, hogy együtt és hűségesen tudjuk küldetésünket teljesíteni – buzdította a megjelenteket Szép Attila püspöki helynök az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén a kertvárosi református templomban.

Az istentisztelet az ároni áldással ért véget, melyet hagyományosan közösen adták a jelenlevő lelkipásztorok.

Az imahéten a híveknek lehetőségük van adományaikkal a koronavírus árváit támogatni a Regőczi István Alapítványon keresztül.

Fotó: Hegyi László

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség