A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium szervezte azt az országos tanévnyitó ünnepséget augusztus 26-án, melyre mintegy 250 hallgató érkezett valamennyi országrészből. Az esemény nyitó istentiszteletén, melyet a Pécsi Egyházmegye székesegyházában tartottak, a szakkollégiumot fenntartó történelmi egyházak püspökei: Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke és Kondor Péter, a házigazda Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke is részt vettek. Igét hirdetett Felföldi László pécsi megyéspüspök.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat célja sokoldalúan képzett, a szakmai munkában magas szintre törekvő, a tovább fejlődésre nyitott és elkötelezett, cigány identitásukat is vállaló, keresztény értelmiségiek nevelése.

Okumenikus istentisztelet 04

Az országos hálózatban működő szakkollégiumok a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett keresztény erkölcsi alapokon nyugvó világnézeti beállítódást adva segítik hallgatóikat a cigány kultúra elmélyítésében.  

Okumenikus istentisztelet 06

Az ökumenikus istentisztelet püspöki köszöntőkkel kezdődött. A rendezvényt szervező evangélikusok képviseletében Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke köszönetét fejezte ki Felföldi László megyéspüspöknek, hogy a Pécsi Püspökség a segítségükre sietett és a rendezvény megtartására rendelkezésre bocsátotta a pécsi bazilikát. Örömét fejezte ki, hogy ezzel a lelkülettel élhetik meg a keresztényi összetartozást és ezzel a hordozó, felkaroló szeretettel tapasztalhatják meg, hogy az Isten szeretete valóban kiáradt a Szentlélek által.

Okumenikus istentisztelet 11

A Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke, Balog Zoltán is köszöntötte a fiatalokat, hangsúlyozva roma identitásuk megőrzésének fontosságát, melynek forrása az evangélium, az isteni szeretet, amely különbségek nélkül szeret. „Így tudjunk örülni egymásnak, nektek és annak, hogy az egyházak és a közösségek szeretni és segíteni akarnak” - fogalmazott Balog Zoltán.

Okumenikus istentisztelet 15

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita a rendezvény bibliai mottójának magyarázatát hozta el: „Velem tettétek” (vö. Mt 25,40). Jézusnak az utolsó ítéleten elhangzó figyelmeztetése arra utal, hogy ő velünk van mindig, minden körülmények között és jelenléte elsősorban a másik emberben ismerhető fel. Jézus velünk van - ez az egész esztendőre szóló bátorító üzenete ennek a tanévnek, mely arra irányítja a figyelmünket, hogy amit másokkal teszünk, azt Jézussal tesszük - figyelmeztetett Kocsis Fülöp érsek.

Okumenikus istentisztelet 26

Az ökumenikus istentisztelet igeszolgálatában Felföldi László pécsi megyéspüspök a fiatalok nyelvén szólt a résztvevő fiatalokhoz. Beszédében a találkozás, az egymás felé fordulás és egymásra figyelés fontosságát hangsúlyozta a napjainkban oly gyakori online szóhasználatot idézve: Üzeneted jött.

Okumenikus istentisztelet 28

Ez azt jelenti, emelte ki a főpásztor, hogy a másik ember által közvetített üzenetet Isten küldi nekünk. Ilyen megnyitandó üzenetekből áll össze az egész életünk, melyeknek köszönhető az, ahol ma tart az életünk. Ezért fontos meghallani és értelmezni a másik ember mondanivalóját, mert általuk az Isten üzen arról, hogy mi a célunk, az életfeladatunk és a küldetésünk, függetlenül attól, hogy hová is tartozunk. Isten mindenkinek üzen, mindenkivel terve van, azokkal is, akik nem hisznek. Isten üzenete pedig arról szól, hogyan kell embernek lenni.

Okumenikus istentisztelet 12

Az Isten látja bennünk a jót, kivétel nélkül, mindenkiben. Sokszor a világ elhiteti velünk, hogy nem vagyunk elég jók és nem a kincset látják, keresik bennünk. Isten ezt a kincset, ezt a szépet, ezt a többet akarja kihozni belőlünk, mert látja bennünk a jót, amit elvetett a szívünkbe.

Okumenikus istentisztelet 19

Hagyjátok ezt a kincset erősödni és növekedni, mert olyan kincs van a szívetekben, amit Isten senki másra nem bízott. Senki sem pótolható, a magunk környezetében és világában mindnyájan pótolhatatlanok vagyunk. Ha azt a feladatot, jóságot, szeretet, amit Isten, mint kincset, rád bízott, nem valósítod meg és nem adod át másoknak, senki nem fogja átadni úgy, mint te - hangzottak Felföldi László bíztató szavai.

Üzeneted jött! Ne félj, legyél bátor, engedd, hogy Isten szóljon hozzád és legyél bátor meghallgatni Isten üzenetét! Jézus szeret és fel fogja tárni az életednek, a szívednek a legmélyét, örömét és szépségét.

Az életünk során a felebarátunknak nyújtott segítségünk határozza meg emberi értékünket. Az egymással és Istennel való kapcsolatban az ingyenes szeretet az igazi érték. Ne azzal törődj, ami veled történt, azon már túl vagy. Merj bátran a másik felé fordulni, hogy általad vele történjék szép és jó, és akkor már itt a földön megtapasztaltok egy olyan gazdagságot és szépséget, amit semmi más a világon nem tud megadni – zárta az igehirdetést Felföldi László püspök a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó pécsi bazilikában megtartott istentiszteleti alkalmán.

Okumenikus istentisztelet 08

Az ökumenikus esemény zenei szolgálatában Gryllus Dániel Kossuth-díjas magyar zeneszerző és előadóművész működött közre.

A rendezvényről készült videófelvétel a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján megtekinthető.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség