Május elseje, Munkás Szent József ünnepe. A Pécs-Gyárvárosi templom búcsúi ünnepi szentmiséjét tartották pénteken, amelynek szónoka Farkas Béla, a Pécs-Belvárosi templom plébánosa volt. A szertartáson részt vettek a Magyarországi Házas Hétvégések papi találkozójára érkezett papok és házaspárok.

„Férje, József igaz ember volt, és nem akarta őt megszégyeníteni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el."
Mt 1,19.

Miért nevezi a Szentírás Józsefet igaz embernek? Ez volt Farkas Béla homíliájának központi gondolata Munkás Szent József ünnepén. József az ószövetségi törvényeket tisztelő, imádságos lelkületű ember volt, ismerhette a prófétáknak a várva várt Messiásra vonatkozó jövendöléseit. Még a törvény embere, de amikor nehéz helyzetben döntenie kell, az Újszövetséget megelőlegezve a szívére hallgat, és a szigorú, büntető törvénnyel szemben az isteni irgalmasságban és a megbocsátásban fedezi fel Isten akaratát.

József igaz volta messze áll a Jézussal vitatkozó farizeusokétól, mivel ő nem a törvényre nézett, ahogyan ezt a farizeusok tették, hanem a törvény alkotójára, akiről tudta, hogy emberszerető és végtelenül irgalmas a bűnösökkel. József azért volt igaz ember, mert élő reménységgel várta az Igazat, aki már Mária méhében közel volt hozzá. József, az angyal közbelépésének eredményeként feladta azt a tervét, hogy otthagyná Máriát. Csak az igazak képesek felülbírálni saját korábbi elképzelésüket, és minden ellenvetés nélkül elfogadni Isten üzenetét, bárhonnan is jön az.

munkas szent jozsef unnepe 01Szent József az igaz ember: a csend, az alázat ás a szolidaritás megtestesítője – fogalmazott Farkas Béla atya.

Szent II. János Pál pápa így fogalmaz:

„IX. Pius pápa az egyház nehéz időszakában azért nyilvánította Szent Józsefet a Katolikus Egyház Patrónusává, hogy ezzel az egyházat a szent pátriárka különleges oltalmába ajánlja. Nagyon jól tudta ugyanis, hogy ezzel nem egy eddig ismeretlen tiszteleti formát ajánl, hiszen az a kiemelkedő méltóság – amellyel Isten ruházta fel leghűségesebb szolgáját – indokolta, hogy „az Egyház az Istenszülő Szűz után mindjárt annak jegyesét részesítse a legnagyobb tiszteletben, szorongattatásaiban pedig hozzá folyamodjon segítségért."

„Az igaz férfiú, aki magában hordozta az Ószövetség teljes örökségét, hasonlóképpen bevezetést nyert a Jézus Krisztusban megalapított új és örök szövetség kezdetébe is. Ő mutassa meg számunkra ennek az üdvösséget ígérő szövetségnek az útjait az új évezred küszöbén, amelyben az Ige megtestesülésének kimondhatatlan titkához tartozó „idők teljessége" továbbhalad a beteljesedés felé.

Szent József eszközölje ki az Egyház és a világ, valamint mindannyiunk számára az Atya, a Fiú és a Szentlélek áldását."

XIII. Leó pápa a következő gondolatokat fejtette ki:

„Az ok, amiért nevezetesen Szent Józsefet tekintjük az Egyház különleges védőszentjének és amiért az Egyház a maga részéről nagyon sokat remélhet oltalmától és közbenjárásától, főként abból ered, hogy Mária hitvese és ahogy tartották: Jézus atyja... Ebből természetszerűen fakad, hogy az Isteni Családot, melynek ő a feje – őrizze, védje és gondozza... Következésképpen: méltó hozzá, hogy amint a Názáreti Családot minden tekintetben ellátta és óvta, ugyanúgy most Krisztus Egyházát oltalmazza és védje égi közbenjárásával."

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség