A korábbi évekhez hasonlóan a Pécsi Egyházmegye idén szeptemberben is megrendezi az Ars Sacra fesztivált, ezúttal szeptember 15. és 25. között. Az országos rendezvénynél két nappal korábbi kezdést az indokolja, hogy szeptember 17-én, a „nyitott templomok éjszakáján" az Egyházmegye kiemelkedő eseménye a bátai kegyhely búcsúja lesz, erre az ünnepre és zarándoklatra segít felkészülni a szeptember 15-i nyitóelőadás a bátai kegyhely és a szent művészet kapcsolatáról.

arssacra logo registered markA gazdag pécsi rendezvénysorozat középpontjában az idén a szakrális zene áll majd. Szakralitás és zene szorosan összefonódik: az egyházi zene műfaját a szentmisék énekelt liturgikus részei teremtették meg. A szakrális zene történetét a rendezvény hetében három előadás mutatja majd be. Az érdeklődők szeptember 20-án, 21-én és 22-én (mindegyik nap 17 órától) a Dóm-kőtárban ismerkedhetnek meg a kultikus és egyházi zene kialakulásával, fejlődési irányaival. Az előadások sorát Kárpáti András klasszika-filológus, zenetörténész, a PTE BTK oktatója nyitja, szakralitás és zene összefüggéseit az ókorban vizsgálva. A következő napon Bubnó Hedvig történész, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója beszél majd a középkori egyházi zenéről, végül pedig Kovács Szilárd zeneszerző, a Pécsi Székesegyház orgonaművésze tart előadást az újkor szakrális zenéjéről.

A történeti előadásokat követően szeptember 25-én, vasárnap 17.30-tól a liturgikus zene időszerű kérdéseiről tartanak kerekasztal-beszélgetést a Kodály Központban. Szintén a Kodály Központban 19.30-tól kortárs szakrális zenét hallgathat a közönség: az UniCum Laude énekegyüttes koncertje után Vedres Csaba zeneszerző Miserere című oratóriumának ősbemutatójára kerül sor, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. Az est fővédnöke Udvardy György megyéspüspök.

Szeptember 15. és 25. között a fentieken túl is számos programmal jelentkezik az Ars Sacra fesztivál: orgona- és kóruskoncertek, püspökvári idegenvezetések várják a látogatókat. A fesztivál hagyományához híven a belépés az összes programra díjtalan, de több esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni szeptemberben lehet majd a Pécsi Egyházmegye honlapján a szokásos módon.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség