Letették az alapkövét, és ezzel megkezdődött az új tornacsarnok építése a pécsi Szent Mór Iskolaközpontban szeptember 12-én. Az összesen 1,5 milliárd forintba kerülő beruházás nagy része európai uniós forrásból valósul meg, ezt egészítik ki a Magyar Kormány által nyújtott támogatásból, valamint a Pécsi Egyházmegye saját erejéből rendelkezésre álló források.

Fel tudjuk építeni az álmunkat – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök a Szent Mór Iskolaközpontban kedden. Az oktatási intézményben eddig nem volt tornaterem, a diákok testnevelés óráit a folyosókon és a (télen sátorral fedett) udvaron tartották. Most a Pécsi Egyházmegye által fenntartott iskolaközpontban megépül az évtizedek óta várt tornacsarnok, valamint további fejlesztések is lesznek, amelyeket európai uniós, pályázati és egyházmegyei finanszírozásból valósítanak meg. A teljes beruházás mintegy 1,5 milliárd forintba kerül.

sztmor alapko web 20170912 61Az ünnepélyes alapkőletételen Udvardy György pécsi megyéspüspök elmondta: „a teljes ember nevelése a célunk; testi, lelki, szellemi, érzelmi, akarati, kapcsolati dimenzióval egyaránt. Az alapkőletétel üzenet a jövőnek arról, hogy van értelme építkezni, nevelni, bízni az emberben és ébren tartani a reményt közösségeinkben, társadalmunkban, kultúránkban.”

Páva Zsolt, Pécs polgármestere visszaemlékezett a rendszerváltás utáni időszakra. Akkor siralmas állapotban kapta vissza az iskolaépületet az egyházmegye a kárpótlás során – mondta a városvezető. „A folyamatosan megújult épület és az új beruházás révén megvalósuló tornacsarnok biztosíték arra, jó gazda a fenntartó.”

A rendezvényen részt vett Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, aki kiemelte: „a jól működő gazdaság széleskörű fejlesztéseket tesz lehetővé, ami alapot ad az oktatás fejlesztésére.”

sztmor alapko web 20170912 81Az alapkőletétel során időkapszulát helyeztek el a díszvendégek, amelybe számos egyéb dokumentum mellett személyes tárgyaikat tették.

Az intézmény fenntartójának az EFOP-4.1.1-15 pályázatnak köszönhetően adódott lehetősége arra, hogy a napi tornaórákhoz jobb körülményeket teremthessen tanulói számára. Egy kettes osztatú, új tornaterem épül, amely a felső tagozat és gimnázium tanulói mellett az alsó tagozatosok számára is teret biztosít majd. Az új tornaterem kialakítása mellett kültéri sportolásnak és óraközi felfrissülésnek helyet adó udvart is kialakítanak. Az úgynevezett feladat-ellátási helyhez kapcsolódó építési munkálatok keretében a meglévő iskolai épületet új tantermekkel bővítik, a jelenlegi helyiségeket pedig átalakítják, hogy megfeleljenek a magyar oktatási szabvány előírásainak. Természettudományos labort építenek, nagyobb helyiségbe kerül, és jól elkülönülő, funkcionális terekkel bővül a könyvtár. Az iskolában új, zeneoktatásra alkalmas kistermek kialakításával a művészetoktatásnak is igyekeznek megfelelő teret biztosítani. Az eszközbeszerzéseknek köszönhetően a termek felszereltsége jelentősen javul majd. A természettudományos és művészeti képzés minőségét javító szaktárgyi szemléltető eszközökön, informatikai berendezéseken túl bútorokat is vásárolnak a rendelkezésre álló forrásból.

2018 őszére mind a mindennapos testnevelés megszervezéséhez szükséges funkcionális tér, mind a minőségi oktatás megvalósításához szükséges helyiségek, valamint az eszközpark is rendelkezésre áll majd. A tervek szerint megvalósuló fejlesztés révén az iskola hosszú távú, magas infrastrukturális színvonalon történő működtetése válik biztosítottá.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség