Hamvazószerdán, a nagyböjt kezdetén a pécsi székesegyházban 18 órától püspöki szentmise volt, reggel pedig a Szent Mór Iskolaközpont közössége vett részt ünnepi szentmisén.

Az esti szentmisén Udvardy György megyéspüspök így határozta meg az előttünk álló időszak feladatait: Isten megajándékoz bennünket a szent idővel, a nagyböjt idejével, hogy őszinte bűnbánatot tartsunk, felismerjük istenfiúi méltóságunkat, imádkozzunk a keresztény közösségért, a megtérőkért és méltóvá váljunk arra, hogy húsvét éjszakáját, az újjászületésünket örömmel tudjuk ünnepelni.

Hamvazószerdán a keresztények hagyományosan a bűnbánat jelét, a homlokra hamuval rajzolt keresztet veszik magukra. A szokás egészen a korai keresztény közösségek idejére nyúlik vissza, és mély szimbolikus jelentéssel bír: a nagyböjt első napján a bűnök megvallásával a megtérés útjára, az Úr felé vezető útra lépünk.

hamvazo web 20180214 53A főpásztor hamvazószerdán homíliájában elmondta, hogy amikor a bűnbánat idejét akarjuk megélni, akkor megvalljuk, hogy van bűn, de megvalljuk azt is, hogy van olyan állapot, amikor az ember bűnöktől mentesen, szabadon él, amikor az istentől kapott szabadsággal jól él. A bűnbánatban beismerjük azt is, hogy gyengék vagyunk. „Mi, keresztények sokkal fájdalmasabban éljük meg a magunk gyengeségét, mert már felfedeztük istengyermeki méltóságunkat, megtapasztaltuk a szentségek erejét, és ennek tudatában éljük meg, hogy van bűnünk. Számunkra tehát a szeretett személy megtagadásáról van szó, aki életét adta értünk, és mi ezt cseréltük fel semmiségekért. A bűnbánatban felfedezzük ismét, hogy semmi más nem számít, csak az Atya irgalma. A kapcsolatot szeretnénk helyreállítani, újra Krisztushoz tartozni, ezért megváltoztatjuk rossz szokásainkat, amelyek félelemből, gőgből, birtoklásvágyból, versengésből, hatalomvágyból születnek. Isten pedig meghallgat és az alkalmas időben megsegít. Időt ad a megtérésre, időt hagy, hogy új gondolkodásmód alakuljon ki bennünk, hogy lássuk bűneinket, és mindezek fölött az Atya hatalmas irgalmát.”

A homília zárásaként a főpásztor az egyházmegye idei mottójával bátorította a híveket: „Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert hűséges az, aki az ígéretet tette.” (Zsid 10, 23), majd hozzátette: ezt éljük meg a nagyböjtben. Ragaszkodjunk tehát böjti vallási szokásainkhoz, mert ezek olyan gyakorlatok, amelyek az életet táplálják bennünk.

A reggeli szentmisén Nagy Norbert a Szent Mór Iskolaközpont püspöki biztosa is a böjti feladatokra hívta fel a gyerekek figyelmét: Jézus tanítását követve a feladatunk nagyböjtben imádkozni, böjtölni és segíteni másokon. A szertartás végén az iskola tanulói és pedagógusai is felvették homlokukra a bűnbánat jelét.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség