Pünkösdkor a Szentlélek kiáradásának emlékezete jelenik meg a bérmálás szertartásában is. Ahogy az első pünkösdkor az apostolok megkapták a Szentlélek adományait, úgy évről évre a Pécsi Székesegyházban is részesülnek a fiatalok a bérmálás szentségében.

punkosd web 20180520 43
„A tizenkét apostol mellé Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt is, és elküldte őket maga előtt kettesével, hogy menjenek és hirdessék, közel az Isten országa.” - kezdte a bérmálkozók bemutatását Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa, akinek azért jutott eszébe éppen ez az evangéliumi részlet, mert idén pünkösdkor a bazilikában is pontosan hetvenkét fiatal készült felvenni a bérmálás szentségét. Az újszövetségi párhuzam mellett azonban arra is emlékeztetett a plébános, hogy az ószövetségben a pünkösd úgy jelenik meg, mint az aratás ünnepe. A bérmálás pedig ma is jelképes aratás: „Beérik a sok áldozat, amellyel katekétáink és plébánosaink Isten országának földjét művelik.” – fogalmazott a plébános, aki ezt követően kérte Udvardy György megyéspüspököt, hívja a Szentlelket a bérmálkozókra, hogy bátran tudjanak tanúságot tenni Isten országáról.

 

punkosd web 20180520 8
A megyéspüspök a bérmálkozókhoz intézett beszédében megfogalmazta, hogy a fiatalok életében ez az első olyan ünnep, amikor személy szerint oda kell állni a püspök és a hívők elé, jelezve, készek arra, hogy keresztény módon éljenek, keresztény módon tervezzék a jövőjüket, hivatásukat, keresztény módon gondoljanak a boldogságra, Krisztushoz hasonlóan éljék meg életük minden pillanatát. „Boldog akarsz lenni. Ehhez mindenféle jó tanácsot begyűjtesz, ha okos vagy, és ehhez itt most, ebben az ünnepben a legjobbat tudjuk neked adni: Jézus Krisztus lelkét.” Majd Pál apostolt idézte, aki a galatáknak írt levélben arra figyelmeztet, hogy abban a közösségben, amelynek tagjai nem a Lélek szerint élnek, jelen van a gyűlölködés, az önzés, a viszálykodás, a káromlás, a kicsapongás. Ugyanakkor ott van a vigasztaló gondolat is Pál apostol levelében: a lélek gyümölcse az öröm, a türelem, a józanság, a lelkesedés, mások szolgálata, alázat, szelídség. Azok a tulajdonságok, amelyekre mindannyian vágyakozunk, de önmagunk erejéből nem érhetjük el. „Ez a Lélektől van, aki erőt önt tagjaidba, bátorít. Most azt kérjük számotokra, hogy jól tudjátok az életeteket megtervezni, hogy tiszta, igaz, jó vágyaitok legyenek, hogy tudjatok ezekért megküzdeni, és legyetek tisztában azzal, hogy nagy árat kell fizetni azért, hogy az ember igazságban, örömben, békességben, szeretetben tudja élni az életét: dönteni kell és a döntésekhez állhatatosan ragaszkodni kell. Pünkösd ünnepe abban erősít meg minket, hogy van lehetőség ilyen életet élni: a Lélek nem gyenge, nem veszíti el az ötletét egyikünkkel kapcsolatban sem, nem vonja vissza jóindulatát. Bátorít, erősít, ha elgyengülsz, új ötleteket ültet a szívedbe akkor, amikor elfogynak a saját ötleteid a jóra, az igazra, tisztaságra, hűségre.”

A főpásztor végül arra kérte a bérmálandókat, hogy mielőtt homlokukra rajzolja a Szentlélek ajándékainak jelét, vallják meg hitüket Krisztusban, az ő egyházában, az ő lelkének erejében. Ezzel együtt ellene mondanak mindennek, ami a hazugság, a méltatlanság, a tisztátalanság, a gyűlölködés, ellene mondanak a gonosz léleknek. A szülők, bérmaszülők pedig legyenek tanúi ennek a hitvallásnak, amelyet a fiatalok a közösség nevében és a közösség erejétől felbuzdulva bátran vallanak.

További képek az eseményről itt.
Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség