Húsvét második hetének csütörtöki napján, Szent Adalbert püspök és vértanú emléknapján Máger Róbert irodaigazgató-helyettes atya mutatott be szentmisét a Belvárosi templomban, amelyet a Pécsi Egyházmegye élőben közvetített. A beszámolót itt olvashatják.

A reggel 7.00 órai szentmise elején Máger Róbert atya szeretettel köszöntötte mindazokat, akik bekapcsolódtak az ünneplésbe, majd hangsúlyozta, hogy ma Szent Adalbert püspökre és vértanúra emlékezünk. A homília elején pedig arra emlékeztetett, hogy a húsvéti időben az Egyház liturgikus eseményein az Apostolok cselekedeteiből hangoznak el történetek. „Az Újszövetség ezen szakasza részletesen beszámol első keresztény testvéreink életéről, nem rejti véka alá a megpróbáltatásaikat. A szentleckében (ApCsel 5,27-33) is arról hallunk, hogy az apostoloknak a főtanács elé kellett állinuk, mert Jézus nevében tanították az embereket. De ekkor Péter apostol ezt válaszolja: »Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek« és hozzáteszi azt is, hogy Isten megadta nekik az Szentlelket, és Neki akarnak engedelmeskedni.” (vö. ApCsel5,29-32)04.23 1

Az Egyházban ugyanis a Szentléleknek kell engedelmeskednünk, Ő az igazság lelke, akit Isten elküldött nekünk, kiárasztott ránk. „Megkaptuk a Szentlelket, amit újból és újból befogadhatunk a lelkünkbe. Mondhatjuk azt is, hogy keresztény mivoltunk kritériuma, hogy engedelmeskedünk Neki. A Szentlélek arra indít, hogy tanúságot tegyünk Jézusról, a megfeszítettről és a feltámadottról. Ezt teszik nagy erővel és lélekkel eltelve az apostolok is, ezért kell szenvedniük, mert erővel hirdetik Krisztus feltámadását.”

Majd az atya a mai evangéliumi szakaszt (Jn 3,31-36) hangsúlyozta, annak is egy fontos tanítását. „János evangéliuma azt mondja: »Isten nem méri szűken a Lelket, amikor adja«. (vö. Jn 3,34) Nagyon fontos, hogy erre az igazságra is gondoljunk. Isten megadja a Szentlelket, elhalmoz minket azzal az erővel, azzal a kegyelemmel, amire éppen az adott pillanatban szükségünk van. A mi feladatunk nem más, mint engedelmeskedni a Léleknek, akit megkaptunk, aki működik bennünk, ha nem nyomjuk el, ha engedjük, hogy gyümölcsöt hozzon a szívünkben, lelkünkben. Ezért nem szabad hagynunk, hogy bármi is eltántorítson minket ettől a tanúságtételtől. A világ reakciója nem más ma sem, mint egykor a főtanácsé volt. Tudjuk jól, hogy az apostolok végül vértanú halált halnak egy kivételével” – mondta Máger atya.

Ezt követően arról a szentről beszélt, aki szintén vértanúhalált szenvedett és akinek a helytállását az apostolokéhoz hasonlítjuk. „Szent Adalbert püspök Prága városának második püspöke volt, akik sok-sok meg nem értéssel találkozott, még a hazáját is el kellett hagynia. Ekkor járt Magyarországon is, és ekkor bérmálta meg első szent királyunkat, Istvánt, majd később vértanúhalált szenvedett. Tisztelete hamar elterjedt, 1010-ben Esztergomban Szent István király már az ő tiszteletére építette az első Székesegyházat. Szent Adalbert élete az apostoli alapelvet tükrözte:

»Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek« (ApCsel 5,29)

Máger atya végül így zárta a homíliát: „Isten szavát semmilyen emberi hatalom nem tudja meggátolni. Ne hagyjuk magunkat eltéríteni keresztény hitünktől, legyünk biztosak abban, amit Jézus megígért nekünk: »Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van«. (Jn 3,36)

Jn3,31-36

31Aki felülről jön, az mindenkinek fölötte van. Aki a földről való, az földies és a földi dolgokról beszél. Aki a mennyből jött, 32azt tanúsítja, amit látott és hallott, de tanúságát nem fogadja el senki. 33Ám aki elfogadja tanúságát, bizonyítja, hogy Isten igazmondó. 34Akit ugyanis az Isten küldött, az az Isten szavait közvetíti, mert hisz (Isten) nem méri szűken a Lelket, amikor adja. 35Az Atya szereti a Fiút, s mindent a kezébe adott. 36Aki hisz a Fiúban, az örökké él. Aki azonban nem hisz a Fiúban, az nem látja meg az életet, az Isten haragja száll rá.”

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2021 november
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Pécsi Advent:
-
2021. 11. 29. - 2021. 12. 19.
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 11. 29. -
Punya, egy falat kenyér c. kiállítás:
Pécs, Dóm Kőtár -
2021. 11. 29. - 2022. 01. 06.
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 11. 30. -
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 12. 01. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség