Június 17-én került sor a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász tevékenységét segítő önkéntes központ átadására és megáldására.

Pécs belvárosában lévő épület modernizálásával a krízishelyzetbe került családokat, önkéntesek képzését és a közösségfejlesztést hivatott szolgálni a segélyszervezet. A megújult központ ünnepélyes átadására június 17-én délután került sor, ahol Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

Az ünnepségen Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, a szeretet mellett szervezet és infrastruktúra is kell a segítségnyújtáshoz! Pécs szerepe helyileg és egyházmegyei szinten is jelentős, háttérbázisa az ormánsági felzárkóztatásnak is, ezért a jelenlegi fejlesztés az önkéntes munka koordinálása szempontjából is meghatározó. „Reméljük, hogy sok örömöt, változást, valós segítségnyújtást hoz ez a hely mindnyájunknak!” A központ megnyitóján felszólalt Herczegh Anita is, a köztársasági elnök felesége, aki köszöntőjében Péter apostolra, a Pécsi Egyházmegye védőszentjére emlékeztetett, majd a Szeretethimnuszt idézve hangsúlyozta a központ felújításának célját. Ezt követően Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár fejtette ki gondolatait, majd Forgács József, a projekt szakmai vezetője az épület rekonstrukciója kapcsán elmondta, a munkálatok során fontos szempont volt, hogy a tervezők és a kivitelezők megőrizzék az új központ műemlékvédelmi jelentőségét. „A beruházás eredményeként többcélú terek jöttek létre, melyek konferenciára, képzésre, valamint irodaként is használhatók” – mondta a projektvezető.

Janus4 11

Végül Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó kiemelte: „Kapcsolatokat szeretnék áldásként! Kérem Istent, áldjon meg kapcsolatokkal, mert enélkül célt tévesztünk; nem biztos, hogy észrevesszük a rászorulókat és a jó döntéseket. Arra is gondolok, hogy együtt kell működni minden területen, ez visz előre emberségünkben” – mondta, majd hozzátette, az itteni képzések, találkozók, a szociális feladatellátások segítik majd az embereket és erősítik a segítőket is!

Miután elhangoztak a köszöntőbeszédek, érsek atya megáldotta a Janus Pannonius utca 4. alatt álló önkéntes központot, illetve mindazokat, akik ebben az épületben a Katolikus Karitász munkáját támogatva készséggel segítik majd embertársaikat.

Janus4 13

A projekt megvalósításával, vagyis a Katolikus Karitász regionális feladatellátását segítő koordinációs, képzési és önkéntes központtal ezentúl egyszerűbben, gyorsabban és szélesebb körben lesz elérhető a szociális és katasztrófahelyzeti tevékenység a rászorulók számára, továbbá az ellátás színvonalának növelése is várható.

A teljes pécsi beruházás az EFOP 2.2 15-16 pályázati projektből és a Pécsi Egyházmegye saját forrásából valósult meg. Az épületrészben teljes elektromos hálózati- és gépészeti felújítás, a földszinti rész egészének akadálymentes kialakítása, a nyílászárók és burkolatok műemléki helyreállítása, falak festése valósult meg és a válaszfalak bontásával tágabb tér kialakítására is sor került.

Janus4 22

Fotó: VN

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2022. 08. 08. - 2022. 08. 12.
Nagyboldogasszony főbúcsú - Ünnepi szentmise:
Máriagyűd -
2022. 08. 14. -
Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécsi Egyházmegyei központi tanévnyitó:
Siklós -
2022. 08. 31. - 2022. 08. 31.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség