Évközi idő tizenegyedik hétének péntekén, Jézus Szent Szívének ünnepén Nyúl Viktor pasztorális helynök atya mutatott be szentmisét a Belvárosi templomban.

A reggel 7.00 órakor kezdődő szentmisét Nyúl Viktor atya a papságért ajánlotta fel, majd hangsúlyozta: Ferenc pápa ezen a napon arra hívja a papokat, hogy erősítsék meg Jézus iránti szeretetüket. Később a homíliában emlékeztetett, hogy a Szentatya néhány nappal ezelőtt arra buzdított minket, hogy szemléljük Jézus Szent Szívének titkát, hiszen Isten szeretetét fejezi ki számunka, ahogy a második olvasmányban hallhattuk: Isten szeret bennünket! (vö. 1 Jn 4,7-16)

„Szemlélni Jézus Szívét, erre hív a Szentatya és erre hív a mai ünnep, de mit jelent ez?”

– tette fel a kérdést a pasztorális helynök, majd a mai evangéliumi szakasz (Mt 11,25-30) következő sorával szemléltette, hogy Jézus miként tárja fel előttünk bensőséges szeretetkapcsolatát az Atyával. „Jézus az mondja: »szelíd vagyok és alázatos szívű«.”(Mt 11,29) Tehát szemlélni Jézus Szent Szívét azt jelenti, hogy bekapcsolódunk Jézus és az Atya szeretetkapcsolatába a Szentlélek által. Amikor pedig Krisztus azt mondja: »Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket« (Mt 11,28), akkor a szemlélés azt jelenti, hogy odamegyünk Jézushoz és rábízzuk magunkat. Mint Ferenc pápa is mondja, bátran menjünk oda Jézushoz, bátran adjuk oda neki örömeinket, fájdalmainkat, hiszen az Ő Szíve számunkra is a remény és a bizalom forrása. Ő adja meg életünk kérdéseire a választ, Ő tudja mi az igaz válasz, mire van szüksége a szívünknek. Ezért minden nap menjünk oda Jézushoz, minden nap tekintsünk rá!”

Folytatva az előbbi gondolatmenetet, Nyúl Viktor atya Máté evangéliumából idézve (Mt 11,29) arra figyelmeztetett, hogy bátran viseljük a keresztet. „»Vegyétek magatokra igámat«, vagyis nap mint nap vegyük vállunkra az édes igát, a keresztet, amellyel nem önmagunkat akarjuk szolgálni, hanem másokat, mindig Jézust helyezve a középpontba. Felvenni az igát, azt jelenti, hogy Jézus mellett döntünk. Végül ezt olvassuk az evangéliumban: »tanuljatok tőlem« (Mt 11,29). De ez nem csupán ismereteink bővítését fejezi ki, hanem egy bensőséges szeretetkapcsolatra utal. Ezért nap mint nap hagyjuk, hogy Jézus Szíve formáljon át minket. Adjuk oda a szívünket Jézusnak és hagyjuk, hogy az Ő Szívének szeretetével formálhasson.

A homília zárásaként a pasztorális helynök összegezve a mai tanítást, elmondta: a mai ünnep csodálatos örömhíre, hogy rátekinthetünk Jézus Szent Szívére, amely értünk is dobog, amely bennünket is szeretne megújítani.

„Szemlélni Jézus Szent Szívet azt jelenti, hogy nap mint nap odamegyünk Jézushoz, mellette döntünk, a szeretet parancsa szerint élünk, vállunkra vesszük az igát és felajánljuk neki magunkat!”

Végül Nyúl Viktor atya hirdette a mai napon tartandó szentségimádást és ünnepi szentmisét, amelyekre este 18.00 órakor a pécsi Jézus Szíve templomba várják a híveket, ahol a szentmise keretében ezen a szép ünnepen felajánlják a Pécsi Egyházmegyét Jézus Szentséges Szívének! Emellett a pasztorális helynök atya az ugyancsak ma szervezett zarándoklatra hívta a csatlakozni vágyókat, amely 17.00 órakor közös imádság után indul a mecseknádasdi Árpád-kori Szent István-kápolnától Püspökszentlászlóra engesztelésül papi és szerzetesi hivatásokért.

Mt11,25-30

25Abban az időben Jézus ezeket mondta: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy az okosak és a bölcsek elől elrejtetted ezeket és a kicsinyeknek kinyilatkoztattad. 26Igen, Atyám, így tetszett neked. 27Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja. 28Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. 29Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. 30Az én igám édes, és az én terhem könnyű.”

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség