A Teremtés Hete első napján, szeptember 27-én a pécsi Szent II. János Pál-kápolnában szentségimádással egybekötött elmélkedést tartott Kövesi Ferenc pécsi kerületi esperes, plébános. Az elmélkedés alapja a Szentatya által az idei teremtésvédelmi imanap alkalmából kiadott üzenete volt.

A Laudato Si’ enciklika megjelenésének évfordulója emlékeztet bennünket arra, hogy Áldott légy Uram!  Nagyon sokszor imádkozott így a világért Assissi Szent Ferenc . A Teremtés könyvében olvassuk, hogy az Isten milyen szépen megteremtette, megalkotta a világot, hogy aztán uralmunk alá tudjuk hajtani. Ezt a parancsot az Úristen úgy adta nekünk, hogy élhető legyen ez a Föld. Fordulat történt, mi vagyunk a Földért – ezért tesszük tönkre a világot, amelyet Isten megteremtett, a végén megpihent. A kézműves megalkotja, megformálja az anyagot, az Isten is megalkotta az embert a saját képére és hasonlatosságára. Sokszor mondjuk azt, hogy Jóisten. Ha minket is teremtett, akkor  jónak kell lennünk. A Szentatya üzenetében a jubileum 5 fontos feladatára hívja fel figyelmünket, amely kérdéseket is vethet fel bennünk, ezen kérdéseket vigyük az Oltáriszentség elé és próbáljuk átgondolni válaszainkat. A jubileum 5 fontos feladatra hív: emlékezés, visszatérés, megpihenés, helyreállítás, örvendezés. A jubileum – kegyelmi lét: szeretetközösségként létezünk – társas lények vagyunk,  kapcsolatokon keresztül létezünk Istennel, közösségeinkkel, minden teremtménnyel. Mint emberi lények testvérként bekapcsolódunk egy csodálatos zarándoklásba, amely során összeköt minket az a szeretet, amellyel Isten szereti az Ő teremtményét, ahogy Assisi Szent Ferenc mondta Napfivérrel, Holdnővérrel, Folyófivérrel vagy akár a Földanyával.

Nyitó 5

A jubileum az emlékezés ideje. Emlékezzünk arra a kapcsolatra, hogy minden összefügg mindennel. A kapcsolat gondozása – elválaszthatatlan az igazságtól és a másoktól való hűségtől. Ha nem a szeretetkapcsolat vezényelne bennünket, magányosak lennénk. Felmerülő kérdések: Az embertársainkkal, a világgal, a természettel milyen a kapcsolatom? Hogyan ápolom a kapcsolatokat? Hol van a helyem a természetben? Engedem-e magam szeretni?

A jubileum visszatérés Istenhez – a szerető Teremtőhöz. Békében lenni mindenkivel. Gondoljunk a többiekre, a szegényekre, a kicsinyekre – tudjuk Isten szeretetteljes tervét elfogadni, amelyet tovább kell adnunk. Hogyan tudunk osztozni a Földön – nem tolakodó versengésben, hanem örömteli egységben és közösségben lenni – támogatni tudjuk egymást.

A teremtés hangja arra buzdít minket, hogy a teremtés rendjében térjünk vissza! Hallgassuk a teremtés szívdobogását, hogy kinyilvánítsa és közölje Isten szépségét! A Föld – az ima helye, az elmélkedés helye is. Ébresszük fel az Isten által szemlélődő érzéket, a csodálkozást és a szemlélődést, amelyet különösen az őslakosoktól tanultunk meg, akik összhanggal összeférnek a Földdel. Úgy tekintek-e a világra, mint a Mennyei Atya ajándékára? Szeretettel és csodálattal szemlélem-e a környezetemet?

A jubileum a megpihenés ideje is, a Föld és annak lakói megpihenhessenek. Olyan életstílusokkal élünk, amelyek feszítik a bolygó határait – a szüntelen termelés és fogyasztás ciklusa – kimeríti a környezeti világot. Eltűnnek a mezők, sivatagok elterjednek, tengerek elsavasodnak, egyre erőteljesebb viharok vannak, nyög maga a természet. Isten népének meg kell pihennie a szokásos munkájából, hogy a Föld újrarendeződjön, fenntartható életstílusokat kell találnunk. A mostani járvány egyszerűbb és fenntarthatóbb életstílusra, új életmódok bevezetésére ösztönöz minket. A Föld hogyan tud újra helyre állni? A levegő tisztább lett, állatfajok visszatérnek, a víz áttetszőbb. A járvány válaszút elé állított bennünket, hogy véget vessük a természet rombolásának. Életadó projektek, új életforma és életstílus szükséges. Valami újnak kell elkezdődnie közösségi életünkben, táplálkozás, energiafelhasználás, vásárlás, víz felhasználás tekintetében. A teremtésvédelem érdekében milyen életmódot folytatok? Spórolok-e az energia és a víz felhasználásával? Törekszem-e az egyszerűségre? Oda tudok-e figyelni a másik egészségéért – például buszon, zárt térben hordom-e a maszkot?

Nyitó 18

A jubileum a helyreállítás ideje. Cél: a teremtés eredeti harmóniáját helyreállítsuk, begyógyítsuk az emberi kapcsolatokat – biztosítani kell azt is, hogy az ösztönző kezdeményezések, globális, nemzetközi szinten hatékonyak legyenek. A Föld helyreállítására is szükség van, az éghajlati egyensúly helyreállítására éppúgy. A nemzedékeken belüli szolidaritást kell előmozdítani, valamint az ökoszisztémák biztosítása is szükséges. Mit tehetek a sérült emberi kapcsolatok helyreállításáért? Környezetemben segítem-e rászoruló embertársainkat?

A jubileum örvendezés is, a kezdetén hallható kürtszó a Földnek és a szegények kiáltása. Tanúi vagyunk annak is, hogy a Szentlélek arra indít közösségeket, hogy összefogjanak közös otthonuk újraépítésére. A Laudato si’ évfordulója számos helyi és globális kezdeményezést indít el a közös otthon gondozása és a szegények védelme érdekében. Átfogó ökológiai gyakorlatra ösztönöz otthon, plébániákon, iskolákban, egyetemeken, a gazdaságban, vállalkozásokban. Örüljünk, hogy hívő közösségek összefognak, hogy békésebb, igazságosabb világot teremtsenek. Egyre jobban ébredjünk tudatára, hogy közös otthonban élünk. Örüljünk, mert a Teremtő támogatja alázatos erőfeszítéseinket. Isten háza olyan hely, amelyet a Szentlélek kiáradása folyamatosan megújít. Örülök-e annak, hogy a Föld a teremtmények közös otthona? Van-e bátorságom a teremtés védelmében apró lépéseket tenni? Hívom-e bizalommal a Szentlelket, amely képes megújítani engem is és közösségem is?  

Áldott légy Uram! Sok konkrét dolgot is tehetünk világunk, környezetünk védelmében,  például  közlekedés, vásárlás, hulladékkezelés, energiatakarékosság, vízfelhasználás területén.

Az elmélkedés végén a jelenlévők közösen imádkoztak teremtett világunkért.

A katekézist követően hívek szentmisén vehettek részt, amelyen a Szentírás vasárnapja alkalmából a Szentírás fontosságára hívta fel a figyelmet az esperes úr. A Szentírás, azaz a Biblia Isten üzenete, keresztény életünk fontos alapja. Gondolkoztasson el bennünket ez a vasárnap, hogy az Istennek van üzente, mondanivalója a számunkra. Egyik legrégebbi könyvünk, amelyben a mai kor embere is megtalálhatja a neki szóló üzenetet. Hogyan kell olvasnunk a Szentírást? Erre vonatkozóan néhány gyakorlati tanács került megosztásra. Sokszor keressük az Istent, a Szentírásban Istent találjuk meg. Köszönjük az Isten üzenetét és kincsként őrizzük meg!

A szentmise végén az esperes úr buzdította a híveket további imádságokra, amelyekhez segítségül ajánlotta az egyházmegye által elkészített imakártyákat.

Fotó: Szolnoki György

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség