Nagy Péter és Judit Puskás Antal tartományfőnökkel beszélget arról, hogyan tekintenek a fiatalok a tisztaság fogalmára és hogyan kéne vizsgálniuk annak kérdését, milyen hatással lehet a szülő gyermeke gondolkodására és hogyan segítheti a jó útra, végül az abortuszban sérült párokat támogató programról is mesélnek.

A február 10-én este 19.30-kor közvetített „Keskeny út: a tisztaság” című videósorozat második részében a beszélgetőpartnerek – a Katifi párkapcsolati műhelyét vezető házaspár, Nagy Péter és Judit, illetve Puskás Antal pálos rendi tartományfőnök – elsősorban a szülők felelősségének kérdését boncolgatták: mikor van itt az ideje annak, hogy a szexualitásról beszéljünk a gyermekekkel, kinek a feladata és milyen módon érdemes megközelíteni.

A tartományfőnök atya a lelkiség oldaláról megközelítve a kérdést azt tanácsolja a szülőknek, hogy a nemiségről történő beszélgetés a fiatalokkal egy folyamat legyen kisgyermek kortól a felnőtté válásig.

„Elsősorban a szülő feladata, hogy beszéljen a gyermekével a tisztaságról, ugyanakkor ebben az Egyház is segít a különböző programok, intézmények által. […] A szexualitásról folyamatosan kell beszélni, hiszen már akár óvodás korban felmerülhetnek kérdések a gyermekekben ezzel kapcsolatban. Ilyenkor ébred fel bennük a kíváncsiság, és a szülőnek válaszolnia kell ezekre a kérdésekre.”

Kitértek továbbá a gyermeküket egyedül nevelő szülők helyzetére, akiknek ebben az esetben fontos felismerniük, hogy mind a lányoknak, mind a fiúknak szükségük van egyaránt egy női és férfi képre. „Különösen fontos, hogy a lányok előtt ott legyen az anya képe, és a fiúk előtt az apa képe, vagyis a saját nemük. Ugyanakkor ennek a női vagy férfi képnek megjelenítője, példája lehet a nagyszülő, egy oktató vagy az edző is.”

Végül Judit felhívta a figyelmet a Ráhel szőlőskertje lelkigyakorlatra, ami az abortusz okozta lelki sebekből való gyógyulásban segíti a résztvevőket. Puskás Antal atya személyes tapasztalata alapján elmondta, hogy az említett tematikus lelkigyakorlatok során maga is sokszor találkozott mélyen sebzett emberekkel, aki megrendültek abban, hogy megvonták valakitől a szeretet. „Férfiak és nők szenvedtek, ez nagyon megrendített! Ezt látva és tapasztalva azt tartottam feladatomnak, hogy a gyógyulásban segítsem az embereket. Ugyanis a szexuális vonatkozásokkal kapcsolatban mélyen bezár a lélek és nehéz oda bejutni bárkinek. Ilyenkor pedig romlik az ember belső tisztasága” – mondta, majd hozzátette, ennek a feloldásában nagyon fontos a segítségnyújtás!

A „Keskeny út” című négyrészes beszélgetéssorozat következő része február 10-én, 19.30-tól lesz elérhető a Pécsi Egyházmegye YouTube csatornáján és Facebook oldalán.

III. rész
A szexuális nevelés 4 alapelvéből az első 3 pont megismertetése, valamint az „Exodus 90” férfiak számára összeállított lelkigyakorlat bemutatása, amit annak ellenére nagy érdeklődés övez, hogy még szűkebbre vonja a „világi mozgásteret”

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécs Város és a Magyar Felsőoktatás Napja:
Pécs -
2022. 09. 01. - 2022. 09. 01.
Ars Sacra Fesztivál:
-
2022. 09. 12. - 2022. 09. 19.
Szent Vér búcsú és gyalogos zarándoklat:
Mohács - Báta -
2022. 09. 17. - 2022. 09. 17.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség