Nagy Péter és Judit Puskás Antal tartományfőnökkel beszélget arról, hogyan tekintenek a fiatalok a tisztaság fogalmára és hogyan kéne vizsgálniuk annak kérdését, milyen hatással lehet a szülő gyermeke gondolkodására és hogyan segítheti a jó útra, végül az abortuszban sérült párokat támogató programról is mesélnek.

A február 10-én este 19.30-kor közvetített „Keskeny út: a tisztaság” című videósorozat második részében a beszélgetőpartnerek – a Katifi párkapcsolati műhelyét vezető házaspár, Nagy Péter és Judit, illetve Puskás Antal pálos rendi tartományfőnök – elsősorban a szülők felelősségének kérdését boncolgatták: mikor van itt az ideje annak, hogy a szexualitásról beszéljünk a gyermekekkel, kinek a feladata és milyen módon érdemes megközelíteni.

A tartományfőnök atya a lelkiség oldaláról megközelítve a kérdést azt tanácsolja a szülőknek, hogy a nemiségről történő beszélgetés a fiatalokkal egy folyamat legyen kisgyermek kortól a felnőtté válásig.

„Elsősorban a szülő feladata, hogy beszéljen a gyermekével a tisztaságról, ugyanakkor ebben az Egyház is segít a különböző programok, intézmények által. […] A szexualitásról folyamatosan kell beszélni, hiszen már akár óvodás korban felmerülhetnek kérdések a gyermekekben ezzel kapcsolatban. Ilyenkor ébred fel bennük a kíváncsiság, és a szülőnek válaszolnia kell ezekre a kérdésekre.”

Kitértek továbbá a gyermeküket egyedül nevelő szülők helyzetére, akiknek ebben az esetben fontos felismerniük, hogy mind a lányoknak, mind a fiúknak szükségük van egyaránt egy női és férfi képre. „Különösen fontos, hogy a lányok előtt ott legyen az anya képe, és a fiúk előtt az apa képe, vagyis a saját nemük. Ugyanakkor ennek a női vagy férfi képnek megjelenítője, példája lehet a nagyszülő, egy oktató vagy az edző is.”

Végül Judit felhívta a figyelmet a Ráhel szőlőskertje lelkigyakorlatra, ami az abortusz okozta lelki sebekből való gyógyulásban segíti a résztvevőket. Puskás Antal atya személyes tapasztalata alapján elmondta, hogy az említett tematikus lelkigyakorlatok során maga is sokszor találkozott mélyen sebzett emberekkel, aki megrendültek abban, hogy megvonták valakitől a szeretet. „Férfiak és nők szenvedtek, ez nagyon megrendített! Ezt látva és tapasztalva azt tartottam feladatomnak, hogy a gyógyulásban segítsem az embereket. Ugyanis a szexuális vonatkozásokkal kapcsolatban mélyen bezár a lélek és nehéz oda bejutni bárkinek. Ilyenkor pedig romlik az ember belső tisztasága” – mondta, majd hozzátette, ennek a feloldásában nagyon fontos a segítségnyújtás!

A „Keskeny út” című négyrészes beszélgetéssorozat következő része február 10-én, 19.30-tól lesz elérhető a Pécsi Egyházmegye YouTube csatornáján és Facebook oldalán.

III. rész
A szexuális nevelés 4 alapelvéből az első 3 pont megismertetése, valamint az „Exodus 90” férfiak számára összeállított lelkigyakorlat bemutatása, amit annak ellenére nagy érdeklődés övez, hogy még szűkebbre vonja a „világi mozgásteret”

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -
Veni Sancte - PTE és PPHF:
Pécsi Székesegyház -
2021. 09. 24. -
Elmarad - Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 09. 25. -
Papi őszi rekollekció:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.
Püspöki biztosok találkozója:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség