PPHF, ahol otthon vagyok! – ezzel a mottóval indított felvételi kampányt a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola. A nagy múltú intézmény nappali és levelező tagozatos képzéseken, négyféle szakon várja - akár más felekezetekhez tartozó - leendő hallgatói jelentkezését 2022. június 10-ig. Kovács Gusztávot, a főiskola rektorát kérdeztük a hallgatók és az intézmény kapcsolatának tükrében.

- Az egyházi fenntartó személyén és a teológiai tanulmányok folytatásának lehetőségén túl mi tesz egyházivá egy főiskolát, egyetemet?

- Vannak általános előírások, amelyek szabályozzák, hogy milyennek kell lennie egy egyházi felsőoktatási intézménynek. De egy egyetemről, főiskoláról igazán mégis az árulkodik, ha betekintünk az intézmény légkörébe. Aki belép a PPHF épületébe, pillanatokon belül úrrá lesz rajta az otthonosság érzése. Akármerre megy az épületben, a földszinten található Teológus Kávéháztól a Szent Pál Imateremig, azt fogja érezni, hogy az itt tanuló hallgatók, az oktatók és a munkatársak között valami különleges összhang van. Ennek nagyon egyszerű a titka: az Örömhír, ami a mindennapjainkat átjárja. 

- A PPHF-en választható szakpároknál mindig van egy hangsúlyos, teológiai és pasztorális irány. A hallgatóik jellemzően hívő katolikus fiatalok közül kerülnek ki, vagy a főiskola világnézeti és felekezeti hovatartozástól függetlenül is várja a jelentkezőket?

- A főiskolán mindannyian komolyan vesszük, hogy ökumenikus küldetésünk van. Reformátusok és baptisták is tanulnak nálunk, sőt, néhány éve avatták evangélikus lelkésszé egyik volt hallgatónkat, amire különösen büszkék vagyunk, hiszen az evangélium hirdetése minden keresztény felekezet közös ügye. Nyitott szívvel várjuk azokat a hallgatókat is, akik nem kötődnek szorosan az egyházhoz, de fontos számukra a hitük mélyebb megértése és érdeklődnek a teológia vagy a szociális hivatás iránt.

- Melyek a népszerű szakok a PPHF-en?

- A legtöbben a hittanár szakot választják, mivel egyszerre készít fel a tanári és a pasztorális munkára. Szintén népszerű a pasztorális tanácsadás szak, ami a szociális segítés útján indít el. A teológus szakot azoknak ajánljuk, akik tudományos szinten szeretnék művelni a teológiát, és később akár doktorálni is szeretnének belőle. Hallgatóink 2020 óta kettős diplomát is szerezhetnek: a világ egyik vezető teológiai intézményével, a Leuveni Katolikus Egyetemmel írtunk alá megállapodást, melynek értelmében a programban résztvevő diákok a belgiumi intézmény diplomáját is megszerezhetik.

- A posztgraduális vagy levelező tagozatos képzések iránt mekkora az érdeklődés? Milyen képzési formákat, szakokat indítanak részükre?

- Büszkék vagyunk arra, hogy a főiskola iránt egyre növekszik az érdeklődés. Ez nappali és levelező tagozatos képzéseinkre egyaránt igaz. Levelező tagozatos évfolyamaink rendkívül színesek, hiszen a legtöbb hallgató már komoly élettapasztalattal érkezik hozzánk. Vannak, akik hosszabb ideje végeznek önkéntes munkát az egyházban, de sokan vannak gyakorló tanárok is, akik meglévő képesítésük mellé szeretnének egy második szakot. Nekik ajánljuk másoddiplomás hittanár-nevelőtanár képzésünket, melyet alap diplomájuk függvényében 1-2 év alatt végezhetnek el.

- Hogyan alkalmazkodik a főiskola a társadalom igényeihez, a tulajdonképpeni kereslet-kínálat törvényszerűségeihez az egyes szakirányok indításával?

- Számunkra egyaránt fontosak az egyház és a társadalom igényei. Szerencsére a kettő többnyire egybeesik. Példaként említeném a pasztorális tanácsadás szakot, melyet az egyre növekvő szociális szakemberhiány miatt indítottunk. Az itt végzettek munkájára egyaránt számítanak az egyházi és a világi szociális intézmények. A kereslet-kínálatnál azonban fontosabb, hogy minden hallgatót személy szerint megismerjünk. Ismerjük a céljaikat és azt is, hogy valójában mire képesek a cél elérése érdekében, mire van szükségük ahhoz, hogy fejlődjenek, és a diploma átvételét követően jól és szívből tudják végezni a hivatásukat. A legtöbben, akik hozzánk jelentkeznek, nem is sejtik, hogy mi mindenre képesek! Mi arra törekszünk, hogy mindenkiből a legtöbbet hozzuk ki és ebben az oktatók is saját karakterüknek megfelelően tudják támogatni a hallgatókat.

- Milyenek a végzett hallgatóik elhelyezkedési lehetőségei a munkaerőpiacon? Jellemzően egyházi vagy világi vonalon kezdik meg az aktív éveiket?

- Rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a főiskola mögött ott a Pécsi Egyházmegye, de ha tovább gondolom, a magyar- és a világegyház is. Egyre nagyobb számban van szükség egyházi munkatársakra, ami az oktatási, a szociális és a pasztorális területre egyaránt igaz. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy a különböző világi intézmények is örömmel alkalmazzák a nálunk végzett hallgatókat. A munkaadók látják, hogy a tőlünk érkezők jól felkészültek, és még a főiskolát jellemző különleges lelkületből is magukkal visznek valamit leendő munkahelyükre.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szeretettel várja leendő hallgatóit a 2022 szeptemberében induló tanévben is. A főiskolán teológiai, pedagógiai és szociális területen, államilag finanszírozott formában, nappali és levelező tagozaton végezhetnek tanulmányokat a jelentkezők. Jelentkezési határidő: 2022. június 10. További információ a főiskola honlapján található.

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség