Keresztény hitünk és történelmünk legrégebbi írásos emlékeit mutatja be a nagyközönség számára az a kiállítási tér, amelynek ünnepélyes megnyitóját június 21-én tartották a Pécsi Egyházmegyei Levéltár Székeskáptalani Levéltárában. A rendezvényen jelen volt Felföldi László pécsi megyéspüspök, Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök, Dr. Gőzsy Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranyai Megyei Levéltárának igazgatója, Damásdi Zoltán egyházmegyei levéltáros, valamint a püspökség munkatársai és meghívott vendégei.

A püspöki és székeskáptalani levéltár története a pécsi püspökség megalapításáig, 1009. augusztus 23-ig nyúlik vissza. A török hódoltságot követően az egykori gazdag anyagból mára mindössze néhány tucat eredeti és másolt oklevél maradt fenn, a többi elpusztult, elkallódott.

A levéltár anyaga 1945 után gyarapodott jelentősen, amikor bekerültek a püspöki uradalom és a pécsi katolikus egyesületek megmaradt iratai, valamint az egyházmegyei tanfelügyelőség irattára.

Leveltar kiallitas 048

2015-re elkészült a levéltár mai épületeinek belső felújítása, egyrészt a székeskáptalan egykori székházában, ahol a püspöki és székeskáptalani levéltár található, másrészt a püspöki palota vártornyában, ahol a beszállított plébániai levéltárak kerültek elhelyezésre.

A székeskáptalani levéltár helyiségében alakítottak ki egy, a mai kor elvárásainak megfelelő modern bemutatótermet, amely július 1-jétől a nagyközönség számára is látogatható lesz. A kiállított dokumentumok között látható a Pécsi Egyházmegye alapító okiratának 1404-es évből származó átirata, valamint az egyházmegye legrégebbi anyakönyvei.

Leveltar kiallitas 046

Az új kiállítótér megnyitóján Damásdi Zoltán egyházmegyei levéltáros elmondta, néhány éve merült fel először egy kiállítási tér kialakításának gondolata, ahol a levéltár lényegét, eredeti iratokat, a püspökség és az egyházmegye évezredes értékeit is be tudják mutatni, amelyek így nem csak a kutatók, hanem minden érdeklődő számára megtekinthetővé válnak.

Leveltar kiallitas 044

Az egyházmegyei levéltáros köszönetet mondott a Pécsi Egyházmegye és a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának a kiállítási tér megvalósításához nyújtott anyagi támogatásáért, továbbá a püspökség munkatársainak támogató, segítő munkájáért.

Leveltar kiallitas 015

A Baranyai Megyei Levéltár igazgatója, Dr. Gőzsy Zoltán köszöntőjében az őrzött iratok és múltunk megismerhetősége között vont párhuzamot. Kiemelte, a levéltárak megőriznek valamit a múltból, ami értékes, ami eredeti, amelyek felbecsülhetetlen kincset jelentenek az utókor számára. Méltatta a Pécsi Egyházmegyei Levéltár elmúlt években megkezdett digitalizálási munkáját, amellyel az intézmény hozzájárul a legjelentősebb levéltári kincsek széles körben történő bemutathatóságához.

 Leveltar kiallitas 038

Felföldi László megyéspüspök beszédében rámutatott, mindnyájunk élete mögött van egy személyes levéltár, amelyik sorsfordító leveleket őriz, amelyek formálták, megváltoztatták az életünket. Ahogy pedig az egyénnek, úgy az egyházi közösségeknek is van saját levéltára, nagyon fontos, saját, írott történelemmel, ami nem más, mint egy döntés, írás, üzenet, amely kihatással van a jövőre, s amelyet más mederben vitt tovább. Ilyen emlékeket őriz a Pécsi Egyházmegyei Levéltár is.

Leveltar kiallitas 018

Az ünnepélyes megnyitó rangját emelte Dr. Kovács Szilárd Ferenc, a pécsi bazilika orgonaművész-zeneigazgatója, akinek előadásában Heinrich Schütz: O Jesu, nomen dulce SWV 308 című, szárnykürtön előadott művét hallgatták meg a megnyitón megjelentek.

Leveltar kiallitas 043

A Pécsi Egyházmegyei Levéltár új kiállítótere Pécsen, a Dóm tér 4. szám alatt lesz megtekinthető július 1-jétől előre meghirdetett időpontokban, amelyről a levéltár honlapján adnak tájékoztatást: https://archivum.pecsiegyhazmegye.hu/.

Fotó: Hegyi László

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség