A Nyolc Boldogság Közösség tagjai immár 30 éve minden ősszel rózsaeső imaestet szerveznek, melyen Kis Szent Teréz közbenjárását kérik a szükséget szenvedőkre. A közösség 2022-ben alapított pécsi rendházának nővérei idén október 1-én, 16.00 órakor immár második alkalommal várják az érdeklődőket az imaestre a pécsi székesegyházban.

Az imaesten előadást tart Csaba Veronika Mária CB, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetese, de tanúságtételek, közös imádság és éneklés is lesz. A rózsaeső imaest sajátos mozzanataként egy különleges feladat hárul a résztvevőkre: a helyszínen levelet írhatnak Kis Szent Teréznek, melyben mindenki megfogalmazhatja imaszándékait, kéréseit, melyekhez a szent közbenjárását kérik az Istennél. A levél lezárt borítékba kerül, melyre mindenki ráírja a saját nevét és postai címét, azonban rendhagyó módon nem a feladó, hanem a címzett helyére. Az este folyamán az imaszándékokkal teli borítékokat Kis Szent Teréz képe elé helyezik, kifejezve ezzel, hogy rábízzák a benne foglalt szándékokat.

A borítékokat ezt követően nem nyitják fel, a közösség szerzetesei a leveleket olvasatlanul hordozzák imáikban és őrzik azokat a következő év őszéig, amikor a rózseső imaest közeledtével postán visszajuttatják a Szent Teréznek szóló leveleket azok íróinak, akiknek lehetőségük nyílik visszatekinteni, hogy meghallgatást nyertek-e a kéréseik, Isten hogyan vezette őket, és milyen csodákat cselekedett az elmúlt egy esztendőben az életükben.

A személyes válaszadás egyben meghívás arra, hogy a résztvevők újra tanúságot tegyenek Isten irgalmáról, illetve Szent Terézhez hasonlóan maguk is egyre inkább Isten szeretetének misszionáriusaivá váljanak, akár azáltal, hogy másokat is meghívnak a rózsaeső imaest alkalmára.

Kis Szent Teréz 1873. január 2-án született a normandiai Alençonban. Szülei, Louis Martin és Marie-Azélie Guérin mélyen vallásosak voltak, mind az öt, a felnőtt kort megélt lányuk szerzetes lett. Az édesanya halála után (Teréz ötéves volt ekkor) a család Lisieux-be költözött. Nővérei beléptek a helyi Kármelbe, ahova Teréz is már kilencéves korában kérte felvételét. 1887 nyarán egy halálra ítélt gyilkos megtéréséért imádkozott, s amikor az elítélt kivégzése előtt megcsókolta a feszületet, Terézben megfogalmazódott, hogy a bűnösök megtéréséért éljen és lelkeket mentsen. Szinte megszállottan, mindent megtett azért, hogy haladéktalanul beléphessen a kármelita kolostorba. A Kármel elöljárói azonban a nagykorúság előtt nem akarták felvenni. Teréz édesapjával Rómába utazott, ahol egy pápai fogadáson, kijátszva az őrök éberségét, XIII. Leó elé térdelt. A kérésre azonban a pápa is csak kitérő választ adott. Teréz válaszul felajánlotta magát: legyen a kis Jézus játékszere, labdája, amivel bármit tehet, csak öröme teljék benne. 1887 decemberében aztán megérkezett a pápai engedély, és 1888 tavaszán Teréz beléphetett a kolostorba. 1890. szeptember 8-án tett örökfogadalmat.

Sok testi és lelki szenvedés kínozta: a tüdőbajból származó fizikai fájdalmai mellett édesapja betegsége és halála, elöljárói szigorúsága. A bántásokat szótlanul, panasz nélkül tűrte és magányosság gyötörte. 1896-ban nagypéntek éjszakáján súlyos lelki sötétség töltötte el, mely haláláig kísérte. A hit legkeservesebb próbáját kellett kiállnia, de szenvedését fölajánlotta a hitetlenekért. Teréz szentnek készült, de alázatosan tudta, hogy ő nagyon kicsi a szentek mellett. Azonban a tökéletesség útján akart járni, melyet ő maga „kis út”-nak nevezett, és az embereknek is meg akarta tanítani: szórják életük apró áldozatainak virágait Jézus felé. Teréz 1897. szeptember 30-án halt meg, ragyogó arccal, a szeretet eksztázisában. „Miután meghalok, rózsaszirmok záporozzanak rám” – mondta halála előtt. Ezért hullik rózsaeső, vagy helyeznek rózsaszálakat a képei mellé az imaestek alkalmából. 

Lisieux i Kis Szent Terez

Terézt 1923-ban boldoggá, 1925-ben pedig szentté avatták. Szent II. János Pál pápa 1997-ben az egyháztanítók sorába iktatta. Szobra szinte minden templomban megtalálható. Feszülettel, kármelita ruhában ábrázolják, rózsákat hintve – az imái hatására elnyert segítő kegyelem jelképeként. 

Kis Szent Teréz élete és „kis útja” azt tanítja számunkra, hogy az Istenhez vezető úton a szentség nem valami rendkívüli, hanem saját hivatásunk és az Isten által kijelölt feladataink megvalósulása; a magunkkal szembeni igazság és saját élettörténetünk elfogadása. A kis út pedig nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útján járva egészen közel jutni Istenhez. Azaz a kis út a felebarátaink szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit olykor a legnehezebb szeretni.

Rozsaeso 2023 Pecs

A Pécsett 2022-ben első alkalommal megrendezett rózsaeső imaestről készült összefoglaló ITT található meg.

Felhasznált forrás: Diós István - A szentek élete

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség