Október elején a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola által megrendezett Minőség, vallás és felsőoktatás című nemzetközi szemináriumra érkezett Armand Puig I Tarrech, az AVEPRO, az egyházi felsőoktatás minőségbiztosításért felelős vatikáni szervezet elnöke Pécsre. A XVI. Benedek pápa által életre hívott intézmény vezetőjét a PPHF munkatársa kérdezte. Az interjút szerkesztve közöljük.

- Ferenc pápa 2023-ban nevezte ki önt az AVEPRO élére. Mivel foglalkozik ez a vatikáni intézmény?

- Az AVEPRO feladata, hogy elősegítse a minőségi képzés megvalósítását a katolikus egyetemeken és fakultásokon és az elért eredményeket kiértékelje. A küldetésünk nem az ítélkezés, hanem elsősorban az, hogy támogatást nyújtsunk az intézmények számára, nem az ellenőrzés, hanem a tanácsadás és a minőségi munka támogatása. A minőségi megfelelőség rendkívül fontos mérték, egy akadémiai intézménynek célként kell kitűznie maga elé. A mi feladatunk, hogy ennek megteremtésében segítsük az intézményeket.

- Miképpen segíti az ügynökség világszerte a katolikus felsőoktatási intézményeket?

- Intézményünk világszerte törekszik a katolikus felsőoktatási intézmények támogatására, tehát a küldetésünk nem korlátozódik egyetlen országra vagy egy bizonyos régióra, hanem az egész világot átíveli. Célunk, hogy az általunk képviselt vízióval világszerte összekapcsoljuk az intézményeket. Egy globális hálózatot kell létrehoznunk, mely összeköti északot déllel, keletet a nyugattal. Ennek a hálózatnak a felépítése az egyik fő feladatunk.

- Mivel járulnak hozzá a hittudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények a mai társadalom életéhez? Miben kell még fejlődniük?

- A mai társadalom egyszerre plurális és komplex. A teológiának úgy kell szólnia a világhoz, hogy az képes legyen általa a jövőre és a kihívásokra összpontosítani. Ha társadalmaink túlságosan önmagunkba zárkóznak, akkor nem lesznek képesek megfelelő jövőképet alkotni a maguk számára. Ugyanakkor fejlődnünk is kell. Veritatis gaudium kezdetű apostoli konstitúciójában új paradigmákról beszél Ferenc pápa. Új magatartásmódról, új látásmódról, új humanizmusról az akadémia és a valóság más területein.

696 2023 pphf konf 17

- A Pécsett megtartott minőségbiztosítással foglalkozó szemináriumon plenáris előadást tartott, melyen több európai felsőoktatási intézmény képviseltette magát. Miben látja a rendezvény főbb eredményeit?

- A pécsi konferencián egy rövid köszöntőt mondtam, a főelőadó pedig az AVEPRO részéről Riccardo Cinquegrani igazgató volt, aki részletesen bemutatta az ügynökség tevékenységét. A szemináriumot illetően úgy gondolom, hogy nagyon fontos esemény volt. Lehetőséget adott arra, hogy közép-európai intézmények találkozzanak és felismerhessék, mennyi közös van bennük. Nemcsak a kihívásokban osztoznak, hanem a reményekben és a lehetőségekben is. A szeminárium annak a felismerésében is segített minket, hogy a jövőt közösen kell építenünk. Erre egyedül nem vagyunk képesek, csak összefogással.

696 2023 pphf konf 13

- A rendezvény idején a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán is látogatást tett. Milyen benyomásokat szerzett az intézményről, az ott folyó munkáról?

- Egy nagyon barátságos intézményről van szó, melyet egy kivételes rektor vezet. Dr. Kovács Gusztáv munkájában arra törekszik, hogy a hallgatók felismerjék a keresztény hit és a társadalom iránti felelősségüket. Ezek nagyon fontos dolgok. A főiskola épülete is szép, sokat fejlődött az elmúlt években. A pécsiek büszkék lehetnek, hogy ilyen intézmény működik városukban. A főiskola az egyházmegye számára is fontos forrást jelent, hiszen ebből az intézményből sokan kerülnek ki, akik a jövőben az egyházi munkában és a hitoktatásban tevékenykednek majd. Összességében a főiskola nagyszerűen ötvözi az akadémiai képzést és a pasztorális tevékenységet, ami jól illeszkedik a Pécsi Egyházmegye szükségleteihez.

                                                                                                                                            * * *

Armand Puig I Tàrrech katolikus pap, a barcelonai Katalán Teológiai Fakultás professzora, több egyháztörténeti könyv szerzője. Magyarul 2013-ban megjelent könyve: Gaudí és a Sagrada Familia.

Szöveg: Élő Kincső / PPHF
Fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség