Idén augusztus 21. és 23. között szervezett a Pécsi Egyházmegye nyári lelkigyakorlatot és továbbképzést hitoktatóinak, amelynek célja hagyományosan a katekéták megerősítése a tanév kezdetén.

A háromnapos képzés szentmisével kezdődött a székesegyházban, ahol Nyúl Viktor, az egyházmegye pasztorális helynöke Jézus követésére és saját maguk megújítására hívta a résztvevőket, hiszen ez az első lépés ahhoz, hogy másokat is megújíthassanak Krisztusban.

lelkigyak kepzes web 20180822 1

Udvardy György megyéspüspök a hitoktatás fontosságáról beszélt, mint az Egyház jelentős tevékenységéről, amelynek csúcsa az Eucharisztia, reménységünk megvallása. Az első két napon Füzes Ádám óbudai esperes, az Esztergomi Hittudományi Főiskola liturgika tanára az Ecuharisztiával és a szentmisével való kapcsolatról, valamint a katekéta- identitásról beszélt: „Krisztus vére váltott meg minket, ő ingyen adta oda magát értünk, hogy ezzel egy egészen új életet adjon nekünk, rajtunk múlik, hogy mennyire fogadjuk ezt el.” – fogalmazott. A rutinszerű szentmise-hallgatásunkból való kizökkenéshez adott mankókat, hangsúlyozva, hogy az Oltáriszentségen keresztül Jézus kapcsolatba lép velünk, de a mi szabad akaratunkon múlik, hogy mennyire helyezkedünk bele ebbe a kapcsolatba, mennyire válik Jézus az életünk részévé. A szentmise keretet és lehetőséget ad arra, hogy mi is tanítványi szerepbe helyezkedjünk és elkezdjünk cselekedni aszerint, ahogy ő kéri tőlünk. A katekéta személyiségének támaszairól és buktatóiról is szó esett, bemutatva a kiégés folyamatát, a „bele kell halni” magatartástól eljutva a szupervízióig, mint segítségig.

lelkigyak kepzes web 20180823 19

A képzés záró napján Sipos Edit, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola tanára két padlóképes foglalkozást mutatott be Jézusról és a szentmise jelentőségéről, Franz Kett pedagógiája alapján. Nyúl Viktor pasztorális helynök a közelgő bátai zarándoklatról beszélt, majd az Eucharisztiát mint hitünk szent titkát hozta el a hitoktatók közé, és Jézus valóságos jelenlétéről elmélkedett. Ravasz Csaba egyházmegyei bíró és tolnai plébános a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve beszélt a Pécsi Egyházmegyét érintő tervekről és elképzelésekről. Tóth Lászlóné Emőke pedagógiai főmunkatárs pedig a katekéta személyiség egy másik aspektusát érintette előadásában és a legfontosabb évkezdő információkról tájékoztatta a hitoktatókat.

A háromnapos lelkigyakorlat zárásaként augusztus 23-án Kvanduk Frigyes, az Egyházmegye általános helynöke a hitoktatói tevékenységet idén megkezdő katekétáknak átadta hitoktatási engedélyüket. Délután hat órától a hitoktatók a hívekkel közösen vettek részt a Pécsi Egyházmegye alapításának 1009. évfordulója emlékére bemutatott ünnepi szentmisén.

További képek az eseményről itt.
Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség