2023. augusztus 30. és szeptember 2. között Pécs ad otthont az Európai Katolikus Teológiai Társaság kétévente megrendezett kongresszusának. 2021-ben dr. Kovács Gusztávot, a Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) rektorát választották meg a társaság alelnökének, melynek köszönhető, hogy a nagy múltú rendezvény soron következő konferenciája a Pécsi Egyházmegyébe érkezett. A nemzetközi kongresszus ünnepélyes megnyitóját augusztus 30-án tartották a Magtár Rendezvényközpontban, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök is köszöntötte az előadókat és a résztvevőket.

A konferencia témája Európa lelki forrásai, mellyel a szervezők arra kívánják a figyelmet irányítani, hogy kontinensünk jövője nem képzelhető el vallás és spiritualitás nélkül. Az előadók választ keresnek arra a kérdésre, hogy mit adott és mit adhat a hit, a lelkiség, az Egyház és a teológia kontinensünknek? Melyek azok a lelki források, amelyekből Európa a jövőben táplálkozhat? 

PPHF konferencia 2023 10

A kérdések kapcsán katolikus és protestáns teológusok előadásukban saját tudományos nézőpontjukból világítják meg a zsidó-keresztény hagyomány kulcsfontosságú elemeit. Az előadók között a katolikus tanítást Andrej Saje, a Szlovén Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a református teológiát Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke képviseli.

PPHF konferencia 2023 20

A kereszténydemokrata politikai hagyomány szószólója a konferencián Hölvényi György, az Európia Parlament képviselője. A plenáris előadók között található Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese is. Az európai előadók közül Marie Jo Thiel Strasbourgból, Sigrid Müller Bécsből, Bénédicte Lemmelijn Leuvenből, Szalay Mátyás Granadából, Mészáros András Maynooth-ból érkezett a rendezvényre. De más kontinensek teológusai is vállalták, hogy az ő sajátos szemszögükből beszélnek Európa lelki gyökereiről: érkeztek előadók Tűzföldről, Kaliforniából, Nigériából és Szenegálból is.

PPHF konferencia 2023 12

Az ünnepi megnyitón a kongresszus házigazdája, dr. Kovács Gusztáv köszöntötte a megjelenteket, akinek személyében első alkalommal választottak magyar teológust az Európai Katolikus Teológiai Társaság alelnökévé. A PPHF rektora szerint a megbizatás egyrészt a főiskolán folyó munka elismerése, de annak a sajátos atmoszférának is köszönhető, amely a Pécsi Egyházmegye egészét jellemzi.

PPHF konferencia 2023 18

Az alelnök a rendezvény házigazdájaként köszönetet mondott Felföldi László pécsi megyéspüspöknek, amiért az első pillanattól kezdve támogatta a kongresszus pécsi megrendezését, majd köszöntőjében kiemelte, ma mindnyájunk kötelessége, hogy emlékeztessük Európát keresztény gyökereire és örökségére, hogy az lelki felemelkedést nyújtson, de ne hasson kirekesztőleg. Meg vagyok győződve arról – fogalmazott Kovács Gusztáv - hogy Európának még mindig megvan a lelki forrása, melyből újra erőt lehet meríteni egy szebb jövőhöz.  

PPHF konferencia 2023 16

Ünnepi beszédében Felföldi László pécsi megyéspüspök kifejezte örömét, amiért az ezeréves Pécsi Egyházmegyében első alkalommal megrendezett európai katolikus kongresszus kiváló lehetőséget teremt arra, hogy

„magyar szemmel is láttatva, ugyanakkor együtt gondolkodva keressük a közös utat, amelyen egymás mellett haladva találunk rá a krisztusi tanítványság, Krisztus testének, az Egyháznak mai egységére, mely új lehetőségekre nyithatja fel a szemeket, ezáltal új lendületet adhat a keresztény gyökereit egyre inkább elveszítő európai társadalmak számára”.

PPHF konferencia 2023 08

A főpásztor kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy a kongresszus előadóiban és hallgatóságában is testet ölt az ökumené,

„hisz mindnyájan ugyanahhoz a Krisztushoz, ugyanahhoz az Atyához tartozunk, és együtt gazdagabban, erősebben és hatékonyabban tudjuk felhívni a figyelmet a teológiai műveltség, a teológiai gondolkodás fontosságára”.

A püspök kiemelte az Európán túlról érkező, valamint a fiatal generációk teológusainak a keresztény hit tanításaira és a mély istenkapcsolatra épülő, a katolikus hagyományokban gyökerező mai gondolatainak fontosságát, mely egyben tanúságtétel hitünkről a világ felé. Ahogy Szent Péter apostol, a Pécsi Egyházmegye védőszentje fogalmaz: „Legyetek mindig készen rá, hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek” (1Pét 3,15).

PPHF konferencia 2023 22

Jézus a tanítványainak nevez minket, ezért életünk alakításában csak ő lehet a tanítónk. Tanuljunk tőle, mert a kereszténységet folyamatosan tanulni kell. Minden kornak, embernek és közösségnek újra kell tanulni és megvalósítani az élet üzenetét, Isten üzenetét, hogy ezáltal lélekben gazdagabb Európa megszületéséhez járuljunk hozzá – zárta köszöntőjét a Pécsi Egyházmegye püspöke.

A rendezvény programjáról és az előadásokról további részletek a PPHF oldalán találhatók.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség